W piątek 6 grudnia odbyło się 150. Sądeckie Konwersatorium Naukowe pt. „Smak zdrowia w środowisku ekokultury”. Tytuł choć tajemniczy ukazuje interdyscyplinarny charakter aspektów medycznych, żywieniowych, ekologicznych oraz społecznych.
Współczesny świat coraz bardziej zwraca uwagę na harmonię między zdrowiem a środowiskiem, co prowadzi do rozwoju ekokultury – stylu życia, który łączy troskę o planetę z dbałością o własne zdrowie. Pojęcie „smak zdrowia” w tym kontekście nabiera szczególnego znaczenia, ponieważ wybór ekologicznej żywności i zrównoważonych praktyk żywieniowych staje się wyrazem świadomego podejścia do codzienności.
150. Sądeckie Konwersatorium Naukowe zorganizowane zostało przez Władze Dziekańskie Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu, Koło Naukowe Dietetyków wraz z opiekunem mgr. inż. Markiem Zborowskim oraz Zarząd Stowarzyszenia Inicjatyw Społecznych ERAZMUS reprezentowany przez mgr. Bogusława Kmaka oraz mgr inż. Katarzynę Tomoń.
Konwersatorium otworzył Prorektor ds. Nauki i Rozwoju dr hab. inż. Grzegorz Przydatek, prof. ANS oraz Dziekan Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu dr hab. n. med. Ryszard Gajdosz, prof. ANS.
Wśród prelegentów wystąpili:
- Wiktoria Dziurdzik, lekarz, która przedstawiła wykład pt. „Celiakia - nietolerancja, choroba, a może wymysł, czyli choroba trzewna w czasach mody na diety”.
- dr Konrad Stępnik, socjolog, który przedstawił wykład pt. „Dlaczego potrzebujemy demokracji żywnościowej”
- Koło Naukowe Dietetyków ANS w Nowym Sączu reprezentowane przez Panią Agnieszkę Magierę, Martynę Trzópek oraz Magdalenę Kiełbasę pt. „Marnowanie pieczywa: wyzwanie dla konsumentów i producentów”.
Wszystkie wystąpienia cieszyły się dużym zainteresowaniem gości. Konwersatorium zgromadziło blisko 170 uczestników tj. studentów, wykładowców, przedstawicieli i uczniów szkół ponadpodstawowych z Nowego Sącz, Krynicy oraz Gorlic. Spotkanie zakończyła Pani Prodziekan Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu dr n. o zdr. Urszula Cisoń-Apanasewicz, która wręczyła uczestnikom podziękowania oraz symboliczne upominki.