Zapraszamy na I Sądecką Konferencję Pielęgniarek i Położnych „Nowoczesna opieka laktacyjna - wiedza, wsparcie, praktyka”

Zapraszamy serdecznie na pierwsze takie wydarzenie w Nowy Sączu - Konferencję specjalistyczną dotycząca laktacji w której udział biorą specjalistki z dziedziny położnictwa oraz doradztwa laktacyjnego. Wydarzenie to jest organizowane przez Medikor oraz Akademię Nauk Stosowanych w Nowym Sączu - Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu.
Jak się zapisać?
mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
pod numerem telefonu: +48 883 024 444
UDZIAŁ W KONFERENCJI JEST BEZPŁATNY
- Odsłony: 68
Zapraszamy na XVI Festiwal Nauki!

Zapraszamy na XVI Festiwal Nauki w Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu, który odbędzie się 12 czerwca 2025 r. w godz. 9:00-12:00 na terenie Kampusu dydaktyczno-sportowego przy ul. Kościuszki 2 w Nowym Sączu.
Festiwal wpisał się na stałe w kalendarz Uczelni. Ma na celu propagowanie nauki, a przede wszystkim zaszczepienie u młodych ludzi pasji poznawania, tworzenia i udoskonalania świata w sposób przystępny i ciekawy. Jest to przedsięwzięcie skierowane do uczniów lokalnych szkół podstawowych i średnich oraz przedszkoli.
Program Festiwalu obejmuje liczne pokazy, prezentacje, warsztaty, gry edukacyjne i inne atrakcje, łącznie z zajęciami artystycznymi i sportowymi.
Wstęp jest wolny i nie wymaga wcześniejszych zgłoszeń.
Zapraszamy!
PROGRAM Festiwalu Nauki
pdf do pobrania
- Odsłony: 114
Wampiriada

- Odsłony: 54
Sądeckie Targi Innowacji

ŁĄCZYMY POTENCJAŁ I INNOWACJE
Centrum Badań, Transferu Wiedzy i Technologii Akademii Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
zaprasza wszystkich Mieszkańców Sądecczyzny do udziału w Sądeckich Targach Innowacji
IDEĄ TARGÓW jest aktywizacja współpracy pomiędzy podmiotami otoczenia społeczno-gospodarczego, samorządami oraz Uczelnią, a przede wszystkim kreowanie i promocja postaw innowacyjnych.
W ramach tego wydarzenia skupiamy firmy, przedsiębiorstwa oraz instytucje zainteresowane różnymi formami współpracy oraz rozwojem opartym na badaniach naukowych, które prowadzone są w uczelniach.
Dlaczego warto wziąć udział w Sądeckich Targach Innowacji ?
- prezentacja swoich produktów i usług szerokiemu gronu specjalistów i potencjalnych klientów
- możliwość nawiązania współpracy, relacji biznesowo-naukowych, budowania sieci kontaktów
- dostęp do nowych technologii, know-how, fachowej wiedzy naukowców
W ramach Targów przewidujemy Strefę Panelową, gdzie odbywać się będą dyskusje i prezentacje oraz Strefę Wystawienniczą, gdzie firmy i organizacje będą prezentować swój potencjał.
Udział w Targach bezpłatny zarówno dla wystawców, jak i dla wszystkich osób odwiedzających. Wydarzenie odbywać się będzie na terenie Kampusu Dydaktyczno-Sportowego ANS przy ul. Kościuszki 2 w Nowym Sączu.
Zapraszamy wszystkich Sądeczan zainteresowanych tematyką Targów
oraz uczniów szkół średnich wraz z nauczycielami, studentów, absolwentów i pracowników Uczelni.
PROGRAM
- STREFA PANELOWA
Aula nr 30, budynek Wydziału Nauk o Kulturze Fizycznej i Bezpieczeństwie
10:00 Otwarcie Sądeckich Targów Innowacji
10:10–10:40 Panel dyskusyjny nt. „Triple Helix” czy na Sądecczyźnie potrzebna jest współpraca międzysektorowa?
10:40–11:10 Panel dyskusyjny nt. Małopolska dla społeczeństwa i innowacyjnej gospodarki
11:10–11:40 Panel dyskusyjny nt. Wsparcie aktywnej młodzieży i młodych przedsiębiorców
11:40 Prelekcja PKO Bank Polski S.A. „Bezpieczne bankowanie – forever young”
- STREFA WYSTAWIENNICZA
Hala sportowa, budynek B (wstęp do strefy wystawienniczej otwarty i bezpłatny)
10:00–18:00 Prezentacje wystawców na stoiskach targowych
PARTNERZY WYDARZENIA:
![]() |
![]() |
![]() |
|
- Odsłony: 90
Zapraszamy na XII Seminarium "O zdrowiu Sądeczan"

- Odsłony: 186
Drugi Etap XV JUBILEUSZOWEJ OLIMPIADY PIELĘGNIARSKIEJ IM. DR JANINY FETLIŃSKIEJ

- Odsłony: 413
Zapraszamy na Dzień Otwarty Wydziału Lekarskiego i Nauk o Zdrowiu
Zapraszamy na Dzień Otwarty na Wydziale Lekarskim i Nauk o Zdrowiu i Wydziale Nauk o Kulturze Fizycznej i Bezpieczeństwie
- Odsłony: 410
Pierwszy Etap XV JUBILEUSZOWEJ OLIMPIADY PIELĘGNIARSKIEJ IM. DR JANINY FETLIŃSKIEJ

- Odsłony: 390
Władze Wydziału serdecznie zapraszają pracowników wydziału na spotkanie wigilijne

- Odsłony: 625
Zapraszamy na 150. Sądeckie Konwersatorium Naukowe „Smak zdrowia w środowisku ekokultury"

Wśród prelegentów wystąpią:
1. Wiktoria Dziurdzik, lekarz, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, aktualnie odbywająca staż podyplomowy w Szpitalu Miejskim Specjalistycznym im. Gabriela Narutowicza w Krakowie, z zamiłowaniem do ginekologii, zwłaszcza od strony zabiegowej, choruje na celiakią od czterech lat zmaga się z dietą bezglutenową po niespodziewanej diagnozie.
2. Konrad Stępnik – doktor socjolog, zatrudniony w Instytucie Socjologii UJ w koordynowanym przez dr hab. Ewę Kopczyńską, prof. UJ międzynarodowym projekcie FOOdIVERSE, w ramach którego bada systemy żywnościowe i poszukuje nowych sposobów zwiększania ich zróżnicowania. W 2019 obronił rozprawę doktorską zatytułowaną Decyzje prokreacyjne młodych Polaków w zmieniającym się kontekście kulturowym. Doświadczenie badawcze zdobywał w projektach z zakresu badań stosowanych, które pozwoliły mu przejść przez wszystkie stopnie wtajemniczenia: od kodera, ankietera i wykonawcy wywiadów, po autora i kierownika projektów badawczych. Oprócz kulturowych uwarunkowań ludzkiej prokreacji, ważnym obszarem jego zainteresowań jest socjologia obszarów wiejskich. W latach 2016 - 2021 był pracownikiem Centrum Doradztwa Rolniczego, w którym zajmował się między innymi rozwojem w Polsce idei rolnictwa społecznego oraz gospodarstw opiekuńczych. W czasie pracy w Centrum w latach 2018 - 2020 pełnił również funkcję kierownika Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Podejmowanie działań na rzecz rolnictwa społecznego ułatwia mu doświadczenie zdobyte w czasie pracy w Regionalnym Ośrodku Polityki Społecznej w Krakowie (rok 2014) oraz w organizacjach pozarządowych. Współpracuje z licznymi Lokalnymi Grupami Działania z całej Polski.
3. Koło Naukowe Dietetyków
Straty i marnowanie żywności stanowią poważny problem XXI wieku. Marnowanie żywności jest jednym z największych wyzwań współczesnego świata, a pieczywo, będące podstawowym produktem spożywczym, stanowi znaczną część wyrzucanej żywności. Ilość traconej żywności przekracza obecnie potrzeby wyżywienia krajów borykających się z brakiem możliwości zabezpieczenia potrzeb żywieniowych społeczeństwa krajów szczególnie rozwijających się. Problem ten wynika z różnych przyczyn, takich jak nadprodukcja, nieodpowiednie planowanie zakupów, krótkie terminy przydatności do spożycia oraz brak świadomości konsumentów na temat skali problemu. Studenci zaprezentują możliwości kulinarnego wykorzystania czerstwego chleba w celu ograniczenia jego strat, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz korzystnej wartości odżywczej przygotowanych potraw.
- Odsłony: 603