Charakterystyka
Oferta edukacyjna ANS w Nowym Sączu w zakresie zawodów medycznych wzbogacona kształceniem na kierunku Dietetyka studia drugiego stopnia, profil praktyczny będzie miała w środowisku ogromne znaczenie dla jego społecznego i kulturowego rozwoju i przyczyni się do aktywizacji młodego pokolenia do osiągania niematerialnych celów i wartości. Jednocześnie otwiera drogę do współczesnego rynku pracy określanego wyzwaniami jakie stoją przed ochroną zdrowia w związku ze stale wzrastającą liczbą osób dotkniętych chorobami dietozależnymi.
Nazwa kierunku studiów: Dietetyka
Poziom studiów: studia drugiego stopnia
Profil studiów: praktyczny
Forma studiów: 4 semestry - stacjonarne / niestacjonarne
Tytuł zawodowy nadawany absolwentom: magister
Kwalifikacje i uprawnienia zawodowe absolwenta
Absolwent kierunku Dietetyka, studia drugiego stopnia, profil praktyczny nabędzie kwalifikacje z zakresu żywienia człowieka zdrowego i zagrożonego oraz dotkniętego chorobami w każdym okresie jego życia w zakresie właściwego żywienia i aktywności fizycznej. Zdobędzie poszerzoną wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne w zakresie profilaktyki i promocji zdrowia umożliwiające organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu fizjologicznego, a także do prowadzenia edukacji żywieniowej.
Absolwent studiów drugiego stopnia na kierunku Dietetyka, profil praktyczny będzie ukierunkowany na działalność w zakresie dietetyki klinicznej oraz technologii żywności i żywienia. Będzie posiadał wiedzę z zakresu fizjologii i patofizjologii na poziomie, który pozwoli mu współpracować z lekarzem i innymi osobami w zakresie leczenia żywieniowego.
Absolwent kierunku Dietetyki studia drugiego stopnia profil praktyczny będzie przygotowany do pracy w:
- szpitalach (dział żywienia lub jako członek szpitalnego zespołu żywieniowego),
- jednostkach opieki zdrowotnej (w ramach opieki koordynowanej),
- ogólnych i specjalistycznych poradniach dietetycznych,
- zakładach żywienia zbiorowego,
- stacjach sanitarno-epidemiologicznych,
- firmach farmaceutycznych produkujących preparaty do żywienia oraz leczenia żywieniowego,
- firmach cateringowych,
- przedsiębiorstwach turystyczno-hotelarskich,
- usługach branży rekreacyjno-terapeutycznej (ośrodki fitness, SPA, odnowy biologicznej),
- placówkach edukacyjnych po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji pedagogicznych.
Perspektywy rozwoju naukowego absolwenta kierunku Dietetyka, studia drugiego stopnia, profil praktyczny:
- kontynuacja kształcenia na studiach trzeciego stopnia (studia doktoranckie),
- uzyskiwanie stopni naukowych i tytułów naukowych zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa,
- kontynuacja kształcenia na studiach podyplomowych,
- podnoszenie kwalifikacji na kursach podyplomowych.