Wśród prelegentów wystąpią:
1. Wiktoria Dziurdzik, lekarz, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, aktualnie odbywająca staż podyplomowy w Szpitalu Miejskim Specjalistycznym im. Gabriela Narutowicza w Krakowie, z zamiłowaniem do ginekologii, zwłaszcza od strony zabiegowej, choruje na celiakią od czterech lat zmaga się z dietą bezglutenową po niespodziewanej diagnozie.
2. Konrad Stępnik – doktor socjolog, zatrudniony w Instytucie Socjologii UJ w koordynowanym przez dr hab. Ewę Kopczyńską, prof. UJ międzynarodowym projekcie FOOdIVERSE, w ramach którego bada systemy żywnościowe i poszukuje nowych sposobów zwiększania ich zróżnicowania. W 2019 obronił rozprawę doktorską zatytułowaną Decyzje prokreacyjne młodych Polaków w zmieniającym się kontekście kulturowym. Doświadczenie badawcze zdobywał w projektach z zakresu badań stosowanych, które pozwoliły mu przejść przez wszystkie stopnie wtajemniczenia: od kodera, ankietera i wykonawcy wywiadów, po autora i kierownika projektów badawczych. Oprócz kulturowych uwarunkowań ludzkiej prokreacji, ważnym obszarem jego zainteresowań jest socjologia obszarów wiejskich. W latach 2016 - 2021 był pracownikiem Centrum Doradztwa Rolniczego, w którym zajmował się między innymi rozwojem w Polsce idei rolnictwa społecznego oraz gospodarstw opiekuńczych. W czasie pracy w Centrum w latach 2018 - 2020 pełnił również funkcję kierownika Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Podejmowanie działań na rzecz rolnictwa społecznego ułatwia mu doświadczenie zdobyte w czasie pracy w Regionalnym Ośrodku Polityki Społecznej w Krakowie (rok 2014) oraz w organizacjach pozarządowych. Współpracuje z licznymi Lokalnymi Grupami Działania z całej Polski.
3. Koło Naukowe Dietetyków
Straty i marnowanie żywności stanowią poważny problem XXI wieku. Marnowanie żywności jest jednym z największych wyzwań współczesnego świata, a pieczywo, będące podstawowym produktem spożywczym, stanowi znaczną część wyrzucanej żywności. Ilość traconej żywności przekracza obecnie potrzeby wyżywienia krajów borykających się z brakiem możliwości zabezpieczenia potrzeb żywieniowych społeczeństwa krajów szczególnie rozwijających się. Problem ten wynika z różnych przyczyn, takich jak nadprodukcja, nieodpowiednie planowanie zakupów, krótkie terminy przydatności do spożycia oraz brak świadomości konsumentów na temat skali problemu. Studenci zaprezentują możliwości kulinarnego wykorzystania czerstwego chleba w celu ograniczenia jego strat, przy jednoczesnym zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz korzystnej wartości odżywczej przygotowanych potraw.